Zinfandel

Her kan du blive ekspert på druen Zinfandel, som der bliver lavet nogle fantastiske vine på. Du kan også blive inspireret til at finde dit næste Zinfandel køb. 

Blå druer på vinmark

 

Den Store Zinfandel Guide

Hvad er Zinfandel?

Zinfandel, også kaldet Zin, er en blå drue som primært bruges til fremstilling af rødvin. Druen er meget populær og udbredt i Californien. Vinene lavet på druen er fulde af smag og kan have mange forskellige udtryk, hvilket også er en af grundene til at vi i Danmark har taget vinene godt til os.

 

Hvor dyrkes Zinfandel?

Druen dyrkes primært i Californien hvor det er den ældste blå drue og en af de mest dyrkede. Derudover dyrkes druen i Italien, Australien, Sydafrika og Kroatien.

 

Hvad betyder Zinfandel?

Zinfandel har ingen yderligere betydning end at det er navnet på en drue.

 

Hvordan udtales Zinfandel?

Ifølge ordnet.dk så udtales druens navn [ˈsenˌfandəl] som kan deles op i tre stavelser [sen – fan – dəl]. ə’et skal nok nærmere udtales lidt som et æ.

 

Hvad hedder Zinfandel i Italien?

I Italien kaldes druen for Primitivo.

 

Er Zinfandel og Primitivo samme drue?

Ja, de to druer stammer fra samme art. I 1900-tallet stod det længe til diskussion hvorvidt de to druer faktisk var den samme. I 90’erne slog en DNA-test det dog fast at de to druer er identiske. Det har dog ikke fået hverken amerikanerne eller italienerne overbevist, hvilket sandsynligvis skyldes at begge lande hver især har bygget et brand op omkring de to druenavne. De to navne skal ses som to synonymer for samme drue. På samme måde som Shiraz og Syrah kaldes noget forskelligt afhængigt af hvor de bliver plantet. Der har tidligere hersket så meget tvivl om Zinfandel’s ophav at druen fik navnet ”Den Mystiske Drue”.

 

Er Zinfandel og Primitivo samme drue?

Ifølge DNA-tests, så stammer Zinfandel druen oprindeligt fra Dalmantinerkysten i Kroatien hvor den har groet helt siden den tidlige middelalder. Oprindeligt har druen heddet Tribidrag, men senere skiftede den navn til Crljenak Kastelanski.

Fra Kroatien blev druen udbredt både mod syd og mod øst. Italienerne tog druen til sig og kaldte den Primitivo. Den blev særlig udbredt i Puglio, som ligger i det sydlige Italien og hvor klimaet gør at druen vokser godt.

I 1829 var druen også nået over Atlanten til den amerikanske stat Californien hvor den blev plantet og fik navnet Zinfandel, som vi kender idag.

Der har tidligere været mange myter omkring Zinfandel’s oprindelse. En historie gik på at druen oprindelig kom fra Wien i 1820’erne, hvor den østrigske kejser skulle have haft mange forskellige vinstokke med bl.a. Zinfandel. Herfra skulle druen så have rejst til Kroatien og være blevet krydset med en anden drue. Historien gik på at denne drue skulle være Primitivo som så fandt sin vej ned til Syditalien. Fra Wien skulle druen også have taget turen mod øst til Californien. Denne myte er dog senere blevet afvist af DNA-tests, selvom mange af lokationerne i historien er rigtige.

 

Zinfandel rødvin

Indhold kommer snarest ..

 

Farve

Vinene er meget mørkerøde og kraftige i farven og står i kontrast til vine lavet på f.eks. Pinot Noir eller Gamay, som er meget lyse.

 

Duft

De dufte man ofte finder i vinene er jordbær, hindbær, blåbær, kirsebær, svesker, kanel, læder, karamel, nødder, mørk chokolade.

 

Smag

Smagen af Zinfandel varierer mellem det søde og det mere krydret. Smage man ofte finder i vinene er chokolade, nødder, svesker, peber, kanel og eller allehånde.

Samtidig har vinene en blød tekstur og en smule tanniner, men ikke så meget at du får følelsen af at din mund tører helt ud, som det det kan være tilfældet med druer som Cabernet Sauvignon og Nebbiolo.

 

Alkoholprocent

Vinene lavet på Zinfandel er kraftige og har gerne en alkoholprocent på mellem 13 og 16 procent. Det er ved denne procent at de velkendte frugtsmage træder i kræft.

 

Høst

En af de store udfordringer ved druesorten er at druerne i klaserne ikke modnes samtidig. Det tvinger vinbonden til kun at plukke de klaser med flest modne druerne hvorefter resten enten bliver smidt ud eller brugt til andet formål.

 

Lagring og opbevaring

Grundet den høje alkoholprocent, så kan vinene drikkes unge. Vinene er dog også egnet til at kunne lagres i længere tid grundet tanninerne.

 

Amerikansk Zinfandel

Når man taler om amerikansk Zinfandel, så taler man om Californien. Tilbage i 1870’erne var druen den mest dyrkede i Californien.

Selvom der i dag bliver dyrket et større areal til Chardonnay og Carbernet Sauvignon end til Zinfandel i Californien, så ses Zinfandel stadig som Californiens største drue. Det skyldes at druen er den ældste drue i Californien og de vinproducenter der har dyrket druen i mange år, skriver ofte ”Old Vine” på deres rødvine for at reklamere for deres gamle vinstokke.

Det der karakteriserer den amerikanske Zinfandel ift. den italienske Primitivo er at den amerikanske ofte er mere krydret, frugtig og sød. Den italienske Primitivo udskiller sig bl.a. ved at være mere rustik og have en mere dominerende duft af bær. Derudover kan den også være mere syrlig, hvilket er et klassisk træk, når man sammenligner de traditionelle vinlande med de nye.

 

De mest brugte druesorter i Californien er:

  1. Chardonnay (40.000 ha)
  2. Cabernet Sauvignon (34.000 ha)
  3. Zinfandel (19.000 ha)
  4. Pinot Noir (17.000)
  5. Merlot (17.000 ha)
  6. Syrah (9.000 ha)
  7. Colombard (8.900 ha)
  8. Sauvignon Blanc (6.000 ha)
  9. Pinot Grigio (6.000 ha)
  10. Rubired (6.000 ha)

 

Californisk Klima

Bredegraden i Californien betyder knap så meget rent klimamæssigt. Den største indflydelse på klimaet kommer fra den kolde Californiske Havstrøm. Mange områder er afskærmet fra denne strøm ved hjælp af forskellige bjerge. Men de områder som ikke bliver afskærmet har stor påvirkning fra Havstrømen.

De områder som ligger ud mod kysten og har dale der går i en vinkel ud mod have kan “suge” kølige vinde og dug ind over området om aftenen. Dette køler området og giver en høj diurnal range. Dugen afskærmer samtidig for den kraftige morgen/formiddags sol og i nogle tilfælde er dugen først væk langt henne ad eftermiddagen. Dette gør at det i få årgange kan være svært at modne druerne, men i de fleste tilfælde giver det friskhed og syre til vinen.

Der er ofte mangel på nedbør i modningssæsonen. Dette gør at kunstvanding ofte er nødvendigt og meget udbredt. Manglen på nedbør gør at mange er nødt til at lade druerne hænge i lang tid, hvilket giver meget modne aromaer og højt sukkerindhold i druerne. De seneste år har trenden været at plukke lidt tidligere for at holde friskheden i vinen.

 

Italiensk Primitivo

Indhold kommer snarest ..

 

Puglia

Puglia (Apulien) er et område i Syditalien som producerer store mængder af vin. Faktisk bliver der produceret mere vin i regionen end der gør i hele Chile. Det er dog IGT vine der dominerer i området og kun 5% af vinen er DOC og DOCG. Den eneste DOCG vin i området er Primitivo di Manduria Dolce Naturale, som er en sød vin.

Apulien er det fladeste område i Italien, hvilket gør det nemt at lave bulkvin. 3/4 af vinproduktionen bliver lavet til blandingsvin af forskellige slags eller bliver brugt til vermouth og spiritus. Negroamaro og Primitivo er de mest benyttede druer i regionen.

Det er i området Le Murges, man finder de kendte vine lavet på Primitivo såsom Primitivo di Manduria (DOC). Klimaet og de unikke jordforhold i Le Murges giver vinene en friskhed, som man ikke får andre steder i Apulien. Primitivo vinene kan drikkes unge, men også gemmes hvis man ønsker det. De bliver dog nødvendigvis ikke bedre af at blive ældre.

 

Hvad er White Zinfandel?

White Zinfandel er hvidvin lavet på Zinfandeldruen. Siden 1972 er druen udover at være blevet brugt til rødvin også blevet brugt til at lave hvidvin. Det er dog lidt misvisende at kalde det for hvidvin, da White Zinfandel er lyserød og nok nærmere burde kaldes for rosé eller Pink Zinfandel.

Selvom Zinfandel er en blå drue er det ikke ens betydende med at man ikke kan lave hvidvin på druen. Rødvin får sin farve fra skallen, så ved at fjerne drueskallerne tidligt i gæringen, får vinen mindre farve.