Druesorter

Beer is made by men, wine by God

Martin Luther

Oprindelse, duft, smag, farve

Hvad kendetegner de forskellige druesorter?

Der findes et hav af forskellige druer. Her på siden finder du en oversigt over nogle af de mest kendte blå druetyper der primært bruges til fremstilling af rødvin og de mest kendte grønne druetyper der primært bruges til fremstilling af hvidvin. Vine lavet på samme drue kan selvfølgelig have forskellige karakteristika afhængig af mange ting, som f.eks. klima, lagring, årgang mm.. Alligevel har vi prøvet at generalisere de forskellige druers karaktertræk, for at fortælle om hvordan druerne ofte opfører sig ift. smag, duft, farve osv.. På den måde kan du lettere få en forståelse for hvad der kendetegner de forskellige druesorter og dermed for en større forståelse for dine egne præferencer inden for rødvin og hvidvin.

Druesorter Brugt til Rødvin

Cabernet Sauvignon

Oprindelse: Frankrig

Også kaldet: Bouchet, Bouche, Petit-Bouchet, Petit-Cabernet, Petit-Vidure, Vidure, Sauvignon Rouge

Duft: Hindbær, brombær, blåbær, grøn peber, lakrids, nellike, røg, solbær, cedertræ, tobak

Smag: Solbær, kirsebær

Fyldighed: Høj

Syreniveau: Medium

Tannin/Garvesyreniveau: Højt

Vinens farve: Mørk

Bruges primært i: Bordeaux, Frankrig

Også udbredt i: USA, Australien, Italien, Chili

Lagring: 4-20 år

Går godt sammen med: Oksekød, lammekød, krydret mad og fjerkræ

Merlot

Oprindelse: Frankrig

Duft: Solbær, hindbær, brombær, blåbær, lakrids, kaffe, trøffel

Smag: Jordbær, blomme, mørke kirsebær

Syreniveau: Lavt

Vinens farve: Mørk

Bruges primært i: Bordeaux, Frankrig

Også udbredt i: USA, Italien, Australien

Lagring: 4-10 år

Går godt sammen med: Oksekød, vildt

Pinot Noir

Oprindelse: Frankrig

Også kaldet: Spätburgunder, Blauburgunder

Duft: Solbær, ribs, kirsebær, lakrids, viol (nogle vil også mene krudt eller kostald)

Smag: Skovbær, kirsebær, jordbær, solbær og brombær

Fyldighed: Lav

Syreniveau: Højt

Tannin/Garvesyreniveau: Lav

Vinens farve: Lys

Bruges primært i: Bourgogne, Frankrig

Også udbredt i: USA

Lagring: 2-8 år

Går godt sammen med: Kalvekød, svinekød, vildt, fjerkræ, fisk

Syrah

Oprindelse: Frankrig

Også kaldet: Shiraz (Australien)

Duft: Solbær, ribs, blåbær, brombær, viol, trøffel, lakrids, peber, trøffel, mentol

Smag: Brombær, mørk chokolade

Fyldighed: Høj

Syreniveau: Medium

Vinens farve: Mørk

Bruges primært i: Côtes du Rhône, Frankrig

Også udbredt i: Australien, USA

Lagring: 4-16 år

Går godt sammen med: Oksekød, lammekød, krydret mad

Grenache

Oprindelse: Spanien

Også kaldet: Garnacha, Garnacha Tinta, Grenache Noir, Cannonau, Abundante

Duft: Ribs, blåbær, kirsebær, sveske, læder

Smag: Jordbær, hindbær

Fyldighed: Medium

Syreniveau: Lavt

Tannin/Garvesyreniveau: Medium

Vinens farve: Lys

Bruges primært i: Rhône, Frankrig

Også udbredt i: Rioja (Spanien)

Sangiovese

Oprindelse: Italien

Også kaldet: Brunello, Morellino, Nielluccio, Prugnolo Gentile, Sangioveto

Duft: Jordbær, hindbær, ribs, sveske, grannål, lakrids, røg, viol, kirsebær, jord, læder, urter og krydderier

Smag: Ribs, kirsebær, blommer

Syreniveau: Højt

Tannin/Garvesyreniveau: Højt

Vinens farve: Rubinrød

Bruges primært i: Toscana, Italien

Lagring: 2-8 år

Nebbiolo

Oprindelse: Italien

Også kaldet: Chiavennasca, Picutener, Spanna

Duft: Hindbær, blåbær, ribs, trøffel, peber chokolade, røg, kirsebær

Smag: Kirsebær, chokolade, tobak, lakrids, læder

Syreniveau: Højt

Tannin/Garvesyreniveau: Højt

Vinens farve: Mørkerød

Bruges primært i: Piemonte (Italien), hvor det er druen i Barolo og Barbaresco

Lagring: 4-20 år

Barbera

Oprindelse: Italien

Duft: Kirsebær, blomme, rosin

Smag: kirsebær, blomme

Fyldighed: Medium

Syreniveau: Højt

Tannin/Garvesyreniveau: Lavt

Vinens farve: Rubinrød

Bruges primært i: Piemonte (Italien)

Tempranillo

Oprindelse: Spanien

Også kaldet: Cencibel, Tinto de la Rioja (Spanien), Tinta Roriz eller Aragonez (Portugal) og Tempranilla (Argentina)

Duft: Hindbær, blåbær, brombær, kirsebær, sveske, grannål, lakrids, kanel, nellike, læder, chokolade, røg

Smag: Jordbær

Syreniveau: Lavt

Tannin/Garvesyreniveau: Lavt

Bruges primært i: Rioja (Spanien)

Lagring: 2-8 år

Cabernet Franc

Oprindelse: Frankrig

Også kaldet: Bouchet, Breton, Bordo

Duft: Grøn peber, mynte, hindbær, ribs, blåbær, kirsebær, røg

Smag: Hindbær, solbær

Syreniveau: Medium

Vinens farve: Mørkerød

Bruges primært i: Bordeaux (Frankrig)

Også udbredt i: Nordøstitalien og Californien

Malbec

Oprindelse: Frankrig

Også kaldet: Auxerrois, Pressac, Cot/Côt

Duft: Ribs, solbær, blåbær, lakrids, røg, rosin, sveske, cedertræ

Smag: Frugtig

Fyldighed: Høj

Syreniveau: Medium

Vinens farve: Mørkerød

Bruges primært i: Argentina og Chili

Zinfandel

Oprindelse: USA

Også kaldet: Primotivo

Duft: Jordbær, hindbær, blåbær, kirsebær, svesker, kanel, læder, karamel, nødder, mørk chokolade

Smag: Chokolade, nødder, svesker, peber, kanel, allehånde

Fyldighed: Medium

Syreniveau: Medium

Vinens farve: Mørkerød

Bruges primært i: Californien (USA)

Lagring: 2-6 år

Druesorter Brugt til Hvidvin

Chardonnay

Oprindelse: Frankrig

Også kaldet: Auxerrois Blanc, Morillon, Melon d’Arbois

Duft: Lemon, grapefrugt, ananas, melon, æble, pære, mandel, hvidtjørn, lindetræ, honning, hø, smør, toast, risted mandel, risted hasselnød

Smag: Lime, citrus, modne eksotiske frugter, grønne æble

Syreniveau: Højt

Bruges primært i: Bourgogne (Frankrig)

Også udbredt i: Italien, USA, Australien

Sauvignon Blanc

Oprindelse: Frankrig

Også kaldet: Blanc Fumé

Duft: Hyldeblomst, stikkelsbær, kiwi, grøn peber, melon, nektarin, hvid fersken, asparges, flintesten

Smag: Grønne stikkelsbær, hvide ferskner, passionsfrugt

Syreniveau: Højt

Bruges primært i: Loire (Frankrig)

Også udbredt i: USA, Australien, New Zealand, Italien, Sydafrika, Chile

Riesling

Oprindelse: Tyskland

Også kaldt: Rheinriesling, Johannisberger

Duft: Mineraler, lemon, grapefrugt, appelsin, ananas, muskat, abrikos, fersken, lindetræ, honning

Smag: Æble, fersken, abrikoser

Syreniveau: Højt

Bruges primært i: Rheingau (Tyskland), Alsace (Frankrig)

Også udbredt i: Østrig, USA

Gewurztraminer

Oprindelse: Frankrig

Også kaldet: Roter Traminer, Traminer Aromatico, Traminer Rosa, Savagnin Rose Musqué

Duft: Grapefrugt, ananas, lichie, muskat, abrikos, honning, rose, røg, nellike

Smag: Aromatisk, parfumeret, krydret, litchi, honningkager, vanilje, grapefrugt, rosenblade og kaprifolium.

Syreniveau: Lavt

Bruges primært i: Alsace (Frankrig)

Også udbredt i: Tyskland, USA, Italien

Pinot Gris

Oprindelse: Frankrig

Også kaldet: Grauburgunder, Pinot Grigio, Ruländer

Duft: Grapefrugt, ananas, æble, kvæde, lindetræ, honning, safran, smør, moden fersken, abrikos, citrus, parfumeret

Syreniveau: Medium

Bruges primært i: Alsace (Frankrig)

Også udbredt i: Tyskland, Italien, Østrig, Australien, New Zealand, USA, Schweiz

Chenin Blanc

Oprindelse: Frankrig

Også kaldet: Blanc d’Aunis, Pineau de la Loire, Steen (Sydafrika)

Duft: Lemon, æble, pære, lindetræ, honning, risted hasselnød, tørret frugt, marcipan

Smag: Grønne æbler, honning, ferskner, tropiske frugter

Syreniveau: Højt

Bruges primært i: Loire (Frankring)

Også udbredt i: Sydafrika, USA

Muscat

Oprindelse: Frankrig

Også kaldet: Moscato (Italien), Moscatel (Spanien)

Duft: Solmodne druer, jasmin, muskat, lemon, abrikos

Smag: Solmodne druer, mandariner, ferskner

Syreniveau: Lavt

Bruges primært i: Alsace (Frankrig)

Også udbredt i: Italien, Spanien

Vinguide