Italiensk Vin

Generelt om Vinlandet Italien

Italien er verdens mest vinproducerende land og man laver stort set vin i hele Italien, hvor alle potentielle områder bliver udnyttet. Det betyder også at kvaliteten er meget svingende og en meget stor del er af lav kvalitet. Italien er også det land i verden som eksportere mest vin. Landet er opdelt i 20 vinregioner med meget stor diversitet ift. druesorter, områder, vintyper osv. I modsætning til Frankrig, så har Italien et langt større fokus på kvantitet fremfor kvalitet. Det betyder dog ikke at man ikke kan finde kvalitetsvin i Italien. Andelen af vin af lav kvalitet er bare langt højere end nabolandet. Italien byder samtidig på nogle af de bedste vine i verden.

Italien Kort
Toscana Vinmark

Italien har ca. 400 anerkendte druesorter og derudover mange flere ukendte og lokaledruer. De fleste Italienske druesorter bruges ikke international, dog med visse undtagelser som f.eks. Primitivo (Zinfandel), Sangiovese og Nebbiolo. Italienere er meget lokalorienteret, især på vinsiden. Derfor bliver så mange forskellige lokale vine og vinsorter dyrket. Samtidigt med at de internationale druesorter har fået super stor omtale og popularitet er der mange, især i de mindre kendte område, der går tilbage til de lokale mindre kendte druer for at skille sig ud og lave de vine der “hører til” i det pågældende område.

0
Hektoliter produceret i 2017
0
Vindistrikter
0
Kvadratkilometer vinmark 2017

Italiensk Vinhistorie

Historisk set har Italien været ansvarlig for meget vinproduktion i verden igennem romerne. Det er et relativt ungt vinland når det kommer til kvalitet. Grundet industrialisering og urbanisering var der indtil 1980’erne meget få kvalitetsvinsproducenter. Italiensk vinproduktion var også hårdt ramt af verdenskrigene samt Phylloxera (Gul vinlus) der kom fra USA i 1860’erne.

En bjergkæde der går fra Alperne og hele vejen ned til den sydligeste del ved Nordafrika gør at man laver vin i hele landet og at man også relativt nemt vil kunne finde nye gunstige skråninger og område hvis klimaet ændre sig. Denne bjergkæde hedder Appeninerne – Appenine Mountains.
Vinmark og bjerge

Vigtigste Vinregioner

Piemonte

Toscano

Veneto

Vigtigste Druer

Nebbiolo

Sangiovese

Barbera

Dolcetto

Vigtigste Vinområder

Barolo, Piemonte

Barbaresco, Piemonte

Chianti, Toscana

Brunello Di Montalcino, Toscana

Vino Nobile Di Montepulciano, Toscana

Amarone, Veneto

Ripasso, Veneto

Italiensk Vinlov og Klassifikation


DOCG

Denominazione di Origine Controllata e Garantita

På dansk – kontrolleret oprindelsesbetegnelse garanti. DOCG er det højeste kvalitetsniveau i Italien, som var tiltænkt de bedste vine, da det blev indført i 1963. Kravene for DOCG er de største i Italien, men betyder nødvendigvis ikke kvalitetsgaranti.


DOC

Denominazione di Origine Controllata

En efterligning af det franske system AOC Appellation d’origine contrôlée og betyder kontrolleret oprindelsesbetegnelse. DOC blev ligesom DOCG også indført i 1963. Før en vinproducent må skrive DOC på flasken, så skal vinen opfylde en række krav indenfor bl.a. druesorter, høstudbytte mm.


IGT

Indicazione Geografica Tipica

Mindre krav end DOC


VdT

Vino da Tavola

Laveste niveau

Ordbog

SuperioreAngiver som regel en højere alkohol og måske også mere fadlagring.

ClassicoAngiver ofte det bedste eller det mest klassike område indenfor den pågældende vin.

RiservaAngiver ofte en længere lagring, ofte på fad.